trenSformers e o actiune intr-un mediu putin explorat: trenul. A inceput ca un tangaProject de investigare a diferentelor regionale intre clujeni si bucuresteni, iar metoda a fost cea a interventiei directe in vagoanele de tren. Primele patru drumuri au fost de la Cluj Napoca la Bistrita, respectiv la Ciucea, pe trenuri personale. Joi, 13 august, s-a desfasurat drumul Cluj Napoca – Bucuresti, care a durat 10 ore.
Principiile din care s-a nascut proiectul trenSformers sunt: creativ, participativ si colectiv. trenSformers nu fac nici spectacol de teatru, nici forum social, ci invita oamenii asa cum sunt ei sa participe egal la constructia unui eveniment social care are in centru dialogul. Tot procesul este documentat pe diferite medii: video, audio sau text, dar important este acel eveniment aici si acum. Desigur, o parte dintre exercitii si jocuri sunt pregatite inainte (pentru aceasta a existat un workshop de noua zile la Cluj), dar, asa cum s-a intâmplat pe acceleratul 1746 Cluj – Bucuresti, unele au fost inventate pe loc. Pentru acest drum a existat si un echipaj de bloggeri trenSformers care au transmis live (atât cât a permis reteaua de telefonie mobila) ce se intâmpla pe tren. Intregul proces prin care se transforma un tren dintr-un spatiu neutru de tranzit intr-unul de socializare si relationare este unul cu sursa deschisa, oricine putând sa preia si sa-l adapteze pentru orice tip de tren si distanta. TrenSformarea e o metoda libera. De aceea am adunat fotografii, inregistrari video sau povesti pe blogul trensformers.wordpress.com.
Inceputul. Ne urcam in primul sau in ultimul vagon. In gara de plecare, trenSformers flutura esarfele si saluta oamenii de pe peron, reluând un gest pierdut in secolul nostru. Apoi se aliniaza si traverseaza trenul de la un capat la altul: acum se creeaza primele contacte si asteptarea a ceea ce va urma. Ne alege