Turiştii care vizitează centrul Constanţei pleacă spre alte destinaţii cu o impresie neplăcută. Toate oraşele mari ale României au o zonă istorică. Alte municipalităţi, cum ar fi Sibiul, au reuşit să pună în valoare vechimea construcţiilor. În schimb, la Constanţa se aude de ani de zile de propuneri, dar nimic concret. Turiştii străini care vin într-un itinerar prin ţară sau acostează cu vasele de croazieră în Portul Tomis şi vizitează centrul istoric al Constanţei, pleacă de acolo spre o altă destinaţie cu o impresie amară. Clădirile vechi, altfel cu o arhitectură impresionantă, se află într-o stare de-a dreptul deplorabilă şi sunt un pericol la drumul mare, oricând putând să se prăbuşească. Din această cauză centrul istoric rămâne o atracţie turistică doar pe hârtie.
Cinci clădiri cu risc
Riscurile cresc de la o zi la alta şi chiar dacă unele au câte un banner pe care scrie mare că există pericol de prăbuşire. Dintre toate clădirile vechi din zona Peninsulară a oraşului Constanţa, la cinci dintre ele, experţii tehnici au stabilit că au cel mai ridicat grad de risc şi oricând se pot prăbuşi. Cu toate că zona este plină de terase şi restaurante, majoritatea clădirilor de aici par scoase dintr-un film de război, fără geamuri, cu tencuiala căzută şi pline de mizerie. Strada este plină şi ea de gropi, iar trotuarul găurit completează senzaţia de paragină pe care o ai odată ce pătrunzi în partea veche a oraşului.
Un simbol părăsit
Nici pe faleză turiştii nu găsesc o privelişte mai frumoasă. Pavajul este la fel de ştirbit ca şi în oraş cu toate că, cu ani în urmă, faleza din Constanţa era locul potrivit pentru plimbări romantice la malul mării.
Puţin mai încolo, pe faleză, se află şi vestitul Cazino din Constanţa, cunoscut turiştilor din toată ţara şi fiind de fapt simbolul staţiunii. Geamurile sparte,