Magistratii au invins Romania prin decizia... magistratilor.
Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au hotarat definitiv si irevocabil ca magistratii sunt indreptatiti la sporul de 50% din salariu pentru solicitare neuropsihica, indiferent daca bugetul are de unde sa plateasca acesti bani si indiferent cat de mari sunt sacrificiile care trebuie facute pentru respectarea acestei hotarari judecatoresti.
In acest moment, Ministerul Finantelor are doua varinante. Ori scoate de undeva banii si ma tem ca prea multe variante nu are, asa ca fie mai ia de la investitiile si asa cel mult anemice, fie se imprumuta din nou masiv de la banci, marind o datorie publica si asa foarte mare.
Ori isi declara incapacitatea de plata cu consecinte dezastruoase inclusiv asupra cursului de schimb. Ar mai fi, teoretic, si solutia unor reesalonari, insa numai cu acordul judecatorilor insisi, iar acestia nu se arata deloc dispusi la discutii.
Aceasta sentinta a Inaltei Curti vine dupa ce insasi Curtea Constituionala a constatat ca magistratii nu pot lua decizii care sa greveze asupra bugetului de stat si a excutiei acestuia.
Din start este o enormitate ca niste oameni sa judece o cauza referitoare la proprii bani. Ma indoiesc ca sunt prea multi cei dispusi sa dea o solutie impotriva unuia dintre cele mai importante interese proprii. Sigur, nu poate exista o categorie profesionala fara acces la Justitie, dar nici nu poate fi ignorat un conflict de interese de asemenea proportii.
Cate categorii profesionale au avut vreodata parte de asemenea succese rasunatoare si pronuntate cu o viteza de invidiat? De ce n-ar fi reusit asa performanta si profesorii a caror majorare salariala cu 50%, stabilita prin lege, a fost blocata tot printr-o ordonanta de urgenta, exact ca sporurile judecatorilor?
In al doile