Din această lună, romaşcanii vor fi păziţi de „ochii“ vigilenţi ai sistemului video cumpărat de municipalitate cu 200.000 de lei.
Primăria Roman a montat, în punctele cheie din oraş, camere video de ultimă generaţie. Ideea a fost discutată încă din 2007, în cadrul unei dezbateri despre creşterea siguranţei cetăţenilor, dar abia pe 13 august a fost pusă în practică.
„Sistemul nu este pentru a supraveghea cetăţeanul, ci pentru detectarea numărului de infracţiuni şi pentru a interveni în situaţiile în care se încalcă legea“, a declarat Constantin Cudalb, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Roman. Camerele video au fost achiziţionate în cadrul unei licitaţii publice, costul total al achiziţiei fiind de 200.000 de lei.
Sistemul surprinde mişcările din jumătate de oraş, urmând ca cealaltă jumătate să fie supravegheată în momentul în care se va materializa Proiectul de Dezvoltare Urbană, care implică reconstrucţia centrului vechi al oraşului. Imaginile vor fi monitorizate de Poliţia Comunitară şi vor fi stocate pe calculator şi pe DVD-uri.
Avantajul nemulţumiţilor este că, atunci când au ceva de obiectat, pot cere vizionarea înregistrărilor. „Eu sunt de modă veche şi nu vreau să fiu urmărită. Nu cred că aşa va scădea infracţionalitatea sau furturile din maşini. Se fură din bănci supravegheate video şi nu se găsesc infractorii“, crede Mariana Apostol, administratorul unui magazin. Camerele funcţionează permanent, au sistem infraroşu şi zoom optic. Sunt atât de performante, încât pot detecta până şi numărul maşinilor sau câţi bani au oamenii în portofel.
Paza bună trece primejdiile din municipiu
Dacă reprezentanţii Primăriei consideră că, prin montarea acestui sistem va scădea numărul infracţiunilor pe raza municipiului Roman, aceştia îi avertizează pe cei care au pus gând rău camerelor video că au sistem dublu de