Arădenii cer adoptarea modelului de la Timişoara, acolo unde au apărut deja plăcuţe inscripţionate cu îndemnul de a nu da bani cerşetorilor. Tot mai mulţi arădeni sunt nemulţumiţi că cerşetorii au invadat oraşul şi şi-ar dori pancarte de avertizare în intersecţii, aşa cum există în Timişoara.
„Mulţi vin din alte oraşe, iar cartoanele pe care le poartă sunt scrise frumos. E clar că cineva îi coordonează, pentru că ei nu le-ar putea scrie aşa. E tot mai deranjant, ştiu un caz în spatele catedralei, unde stau două fete care nu au mai mult de 16 ani, dar sunt extrem de impertinente”, a spus Cosmin Cosma, un arădean.
O altă problemă este faptul că arădenii dau bani cerşetorilor şi întreţin fenomenul. „Oamenii continuă să le dea bani. De aici ar trebui să începem”, a explicat Bruno Biringer, consilier local implicat în lupta contra fenomenului.
Sumele strânse din mila publică ajung să fie cheltuiţi pe alcool şi tutun. „Sunt destui cerşetori agresivi, îşi trimit copiii la cerşit în tramvaie, iar ei îi aşteaptă în staţie, le iau banii şi îşi cumpără băutură şi ţigări”, a punctat Ana Bătrîn, o arădeană. „Puţini ştiu că cerşetorii câştigă într-o lună foarte mulţi bani, care ajung probabil la un «administrator». De acolo, în maşini de lux sau vile”, a observant Sorin Chiţac, un cititor, pe arad.adevarul.ro.
Strada specială
Tot pe arad.adevarul.ro, Elena Andrei propune înfiinţarea unei străzi a cerşetorilor. „Acolo să îi alinieze pe toţi. Cine nu are ce face cu banii, vrea să le suporte mirosurile şi injuriile şi să îi întreţină, să se ducă pe acea stradă. Dar să nu ne oblige şi pe cei care nu mai suportăm acest fenomen să îi vedem zilnic pe străzi. Aradul este cea mai mare poartă de intrare în ţara şi râd străinii de noi din cauza acestor cerşetori”, comentează cititoarea.
Soluţ