Preşedintele Traian Băsescu a participat astăzi, în localitatea arădeană Şepreuş, la comemorarea a 60 de ani de la rebeliunea anticomunistă din zonă. Mii de oameni l-au aşteptat în centrul comunei cu pâine, sare, ţuică şi muzică populară. Şeful statului a participat la sfinţirea "Crucii martirilor rebeliunii", ridicată în faţa Primăriei în memoria victimelor. El a primit o iconiţă, o diplomă de cetăţean de onoare al localităţii şi o plachetă comemorativă. Autorităţile locale au spus că i-au acordat această distincţie şi l-au invitat la eveniment pentru că a fost primul preşedinte român care a condamnat comunismul. Sursa: Alex Negru
În urmă cu 60 de ani, localnicii din comună s-au răsculat împotriva sistemului comunist. Cinci dintre oameni au fost împuşcaţi şi lăsaţi pe stradă, în faţa Primăriei, drept exemplu. Alţi 300 de localnici au fost deportaţi în Bărăgan, iar 10 oameni au fost trimişi în puşcăriile comuniste. Cei întemniţaţi au cumulat 140 de ani de detenţie.
Cei cu "năravuri" comuniste, invitaţi la Şepreuş
Traian Băsescu le-a spus localnicilor că nu regretă nicio clipă că a condamnat comunismul şi le-a transmis celor care "nu şi-au pierdut năravurile de dinainte de 89" că ar trebui să vină aici pentru a vedea ce a însemnat lupta cu un sistem totalitar. La plecare, preşedintele a semnat în Cartea de Onoare.
Preşedintele a fost în această dimineaţă şi în oraşul arădean Pâncota, unde a vizitat piaţa agroalimentară din localitate. Vânzătorii din piaţă i-au oferit struguri, lubeniţă şi miere de albine, despre care spuneau că este ca şi "mierea de Arăneag". Preşedintele a primit în dar şi o Biblie. Oamenii s-au urcat pe mesele din piaţă pentru a-i putea face fotografii preşedintelui, iar alţii l-au oprit pentru a se putea fotografia cu el.
La plecarea din oraş, şeful statului şi-