Celebra statuie „Gânditorul de la Hamangia“, aflată la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Constanţa, îi atrage încă pe turişti. Chiar dacă vizitatorii străini sunt din ce în ce mai puţini, muzeografii spun că cel puţin turiştii românii încă mai sunt atraşi de aceste obiective culturale. Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, situat în Piaţa Ovidiu, este unul dintre cele mai importante din ţară. Cei care vor să se aventureze la un tur prin acest muzeu trebuie să ştie că la parter pot vizita două săli de tezaur, iar la etajul I găsesc obiecte reprezentative pentru istoria antică şi medievală a Dobrogei. Cel de-al II-lea etaj este împodobit cu exponate legate de istoria modernă a zonei. Cele care atrag cel mai mult turiştii sunt „Gânditorul de la Hamangia“ şi perechea sa, sau „Şarpele Glykon“.
„Numărul de vizitatori variază între 50 şi 1.000 de persoane în fiecare zi, atunci când vin grupuri organizate. Am stabilit relaţii cordiale şi cu vecinii bulgari, care organizează aici excursii de o zi, iar turiştii vin special să viziteze muzeul“, a declarat muzeograful Constantin Chera.
Instituţia culturală este deschisă în fiecare zi, între orele 9.00 şi 20.00. Un bilet de intrare costă 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru elevi şi studenţi.
Muzeul de Artă Populară, vizitat tot mai rar
„În alţi ani aveam mai mulţi vizitatori. Veneau grupuri mari de străini, cu croaziere. Anul acesta, se poartă turismul individual“, spune Ioana Tompe de la Muzeul de Artă Populară . În fiecare zi trec pragul unităţii aproximativ 50 de turişti. Muzeul găzduieşte colecţii din ceramică, lemn, sticlă, metal, port popular, ţesături şi podoabe de tot felul. Cei care vor să ajungă aici o pot face în fiecare zi între orele 9.00 şi 20.00. Biletul de intrare costă 5 lei pentru adulţi şi 2,5 lei pentru elevi şi studenţi.
@N_P