Jumătate din români suferă de tulburări ale tensiunii arteriale.O mare parte dintre ei nu ştiu acest lucru, pentru că nu îşi măsoară tensiunea. Cei mai mulţi români află că au probleme cu tensiunea doar în momentele critice, când corpul lor cedează sub influenţa unui sistem cardiovascular deficitar. Aceste situaţii au o frecvenţă crescută în anotimpurile cu temperaturi extreme: iarna şi vara.
Temperaturile mari scad tensiunea
Când afară sunt peste 35 de grade Celsius, temperatura internă a corpului creşte, ceea ce determină dilatarea vaselor de sânge. Inima bate mai tare, iar tensiunea arterială scade. De aceea, expunerea la temperaturi ridicate este contraindicată în cazul hipotensivilor.
Nu acelaşi lucru este valabil şi pentru hipertensivi, temperaturile crescute normalizând tensiunea în cazul acestora, în condiţiile unor expuneri de scurtă durată. Problemele apar şi în cazul celor cu tensiunea mărită, dacă iau medicamente hipotensive, deoarece acestea accentuează efectul căldurii şi, prin urmare, cresc riscurile ameţelilor şi leşinurilor.
Trucuri pentru a depista valorile reale
Specialiştii sunt de părere că poţi preveni complicaţiile măsurându-ţi în mod regulat şi corect tensiunea. Pentru aceasta, ai nevoie de un aparat special, care indică atât tensiunea sistolică (valoarea mare), cât şi pe cea diastolică (valoarea mică). Aparatele digitale, prevăzute cu un ecran pe care sunt afişate valorile tensiunii, sunt foarte uşor de folosit. În
ceea ce priveşte aparatele profesionale, cu stetoscop şi cu manometru, acestea presupun puţin mai mult efort din partea noastră. Indiferent de aparatura folosită, medicii oferă câteva recomandări pentru ca măsurarea tensiunii să fie corectă:
-Braţul trebuie să fie la nivelul inimii, dar nu trebuie să stai cu mâna ridicată, ci doar