Ca să aveţi o grădină de legume reuşită, nu neglijaţi studiul. Analizaţi solul şi condiţiile de mediu din zonă şi alegeţi exact plantele cu care puteţi avea rezultate bune.
Cine crede că e simplu să te ocupi de o grădină de legume se înşală. Sunt multe lucruri pe care trebuie să le ştii, aşa încât să ai şanse de reuşită. Unele sunt generale, despre condiţiile de mediu, despre boli şi dăunători. Altele sunt specifice fiecărei plante în parte. După câţiva ani de grădinărit îţi cam dai seama ce calităţi are terenul tău şi cam ce plante cresc bine acolo. Dar într-o primă etapă trebuie să faci nişte teste. Această perioadă de început este şi cea mai dificilă, pentru că presupune nişte pierderi şi nişte eforturi de adaptare atât din partea grădinarului, cât şi din partea plantelor alese pentru cultivare.
UN SOL FERTIL
O grădină de legume reuşită are nevoie de sol fertil, uşor lutos, dar şi cu capacitate bună de drenare. În cazul în care este sărac în minerale, el se poate îmbunătăţi atât cu îngrăşăminte chimice, cât şi cu îngrăşăminte organice. În general, îngrăşămintele chimice au efecte imediate, dar tratamentele se fac în extrasezon. Adică nu administraţi chimicale atunci când plantele se pregătesc să fructifice pentru că riscaţi ca substanţele de întreţinere să se regăsească după aceea în hrana dumneavoastră.
Îngrăşămintele naturale nu prezintă astfel de riscuri, numai că ele au degajare lentă. Deci, au nevoie de ceva timp aşa încât să aibă şi efect. Ele nu se folosesc în stare proaspătă pentru că au reacţii acide şi riscă să ardă plantele.
SOARE ŞI PLOAIE
Expunerea la soare şi cantitatea medie de precipitaţii de-a lungul anului sunt alţi factori importanţi. Dacă o plantă nu are suficiente ore de soare, o să crească anemic şi slabe şanse să ajungă să fructifice.
Dacă în cazul plantelor decorative se mai găsesc soluţii în privinţ