În Maramureş, numărul minorilor care spun „da” în faţa ofiţerului stării civile s-a dublat faţă de anul trecut. De la începutul anului, 160 de minori s-au căsătorit în judeţ.
Numărul minorilor care s-au căsătorit până la începutul lunii august 2009 a crescut vertiginos faţă de cel înregistrat în ultima jumătate a anului trecut. Nu mai puţin de 159 de cereri s-au aflat pe masa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Maramureş până la această dată pentru a primi aprobare. Dintre acestea, două au venit din partea unor adolescente ce au provenit din sistemul de protecţie a copilului. „Au fost două tinere care auvrut să se căsătorească. Prin actul în sine, ele au plecat din sistem şi s-au mutat la domiciliul soţului”, spune Anca Zegrean, jurist în cadrul biroului juridic, contencios administrativ DGASPC Maramureş. „Pentru a se putea căsători, minorii trebuie să primească acordul unei comisii formate dintr-un asistent social, un psiholog şi un consilier juridic din cadrul Direcţiei”, subliniază Zegrean.
Solicitanţii provin din medii defavorizate
În perioada iulie – decembrie 2008, persoanele sub 18 ani care au vrut să-şi întemeieze o familie au fost în jur de 66. Angajaţii Direcţiei susţin că numărul minorilor care vor să se căsătorească a crescut şi datorită faptului că din ce în ce mai mulţi tineri renunţă la şcoală. „Majoritatea dintre ei rămân cu opt clase şi nu-şi continuă studiile. Un alt aspect îngrijorător este acela că foarte multe dintre tinere rămân însărcinate, fiind vorba de un procent de 35%”, declară Alina Coste, jurist DGASPC Maramureş. „Cei care cer dispensă provin din familii cu situaţii financiare precare sau din medii defavorizate din mediul”, continuă aceasta. Astfel, cele mai multe cereri de dispensă sunt din localităţile Borşa, Poienile de sub Munte şi Vişeu de Sus.
Cel puţ