Cristian Burde a iubit artele marţiale de copil. Înainte de ’89, inpirat de filmele de acţiune de pe casetele video, care se puteau găsi în acea perioadă, tânărul a început, pe ascuns, antrenamente rudimentare de arte marţiale.
“Pe timpul lui Ceauşescu artele marţiale erau interzise, deci nu puteam să practic în mod oficial şi organizat. Ca mulţi alţi români, vizionam filmele cu Bruce Lee, după care mă întâlneam cu prietenii în vreun garaj amenajat rudimentar pentru a exersa ceea ce reuşeam să ne amintim de pe casete. Aveam 14 ani când mi-a întrat în sânge acest “microb”, povesteşte românul care acum locuieşte în Italia.
Acum, românul antrenează şi predă arte marţiale la Belluno, în nordul Italiei, în apropiere de Veneţia. Este solicitat să antreneze forţele de poliţie, medici şi personalul medical din Peninsulă, iar în ultima perioadă a iniţiat un curs special de autoapărare pentru femei. Cristian Burde este profund nemulţumit de presa italiană care relatează doar aspecte negative cu privire la comunitatea de români, şi mai puţin exemple pozitive ale integrării acestora în societatea italiană.
Specialist în tehnica israeliană Krav Maga
Cristian Grigore Burde are 37 de ani şi este originar din Abrud, judeţul Alba. De aproape zece ani, locuieşte în Italia, împreună cu soţia, Adela şi cei doi copii, Giulia, de cinci ani şi Dragoş, de doi ani.
Angajat la o fabrică de geamuri din localitate, în timpul liber practică şi predă artele marţiale, stilul Krav Maga, având în pregătire grupuri de vârste şi profesiuni diferite. În 1990, după ce s-a legalizat practicarea sporturilor marţiale în România, s-a înscris la un club din oraşul său natal, unde şi-a început cariera sportivă.
“S-a înfiinţat un club de karate în oraş şi m-am înscris imediat. Am început sistematic să practic artele marţiale, karat