Managerul american Michael Bruno vrea să demonstreze tuturor că pentru a supravieţui avem nevoie de mult mai puţine lucruri decât suntem tentaţi să credem.
Anul trecut, managerul american Michael Bruno anunţa că va încerca să trăiască 12 luni doar cu 100 de lucruri absolut esenţiale. „Este provocarea mea în faţa consumismului“, spunea managerul pe 12 noiembrie 2008. Odată cu misiunea sa aproape imposibilă a luat naştere şi o modă neominimalistă, care a adunat adepţi, imitatori, dar şi nenumăraţi critici. „Uitaţi-vă în jurul vostru. Suntem înconjuraţi de obiecte inutile, cumpărăm obsesiv fel de fel de obiecte nefolositoare. Obiectele nu mai sunt de mult doar nişte instrumente care să ne facă viaţa mai uşoară, ci un fetiş pe care îl adorăm fără ca măcar să ne dăm seama. Ar trebui să iubim fiinţele umane, nu obiectele“, spunea cu convingere Bruno. De la „cruciada“ pornită în urmă cu câteva milenii împotriva „viţelului de aur“, idolul creat de evrei la poalele Muntelui Sinai în drum spre Canaan, şi până la mai modernul marxism, şi neuitându-i pe pustnici sau pe adepţii Sfântului Francisc, care propovăduia sărăcia, simplitatea şi refuzul oricărui privilegiu, umilinţa şi egalitatea între oameni, au existat numeroşi precursori care au declarat război aspectului materialist al vieţii. În cazul lui Bruno, este vorba de o simplă provocare personală, pentru a se elibera de consumismul nebun, lacom şi egoist.
Lucruri esenţiale
Primul obstacol a apărut în momentul în care a trebuit să selecteze cele 100 de obiecte care să îl însoţească de-a lungul acestei experienţe.
După ce a cerut părerea on line vizitatorilor de pe forumul său, americanul a decis cum să procedeze. În primul rând, trebuia să ia cu el doar obiectele de uz strict personal. Patul, masa sau scaunul sunt obiecte „folosite“ în comun cu familia, aşa că au fost excluse de pe listă. Suv