Luna a fost mereu un astru învăluit în mister, pe seama sa fiind scornite nenumărate legende şi superstiţii.
Astrul selenar a fost dintotdeauna o sursă de inspiraţie, indiferent dacă era vorba de poezii romantice sau de legende care de care mai ciudate. Unii afirmă că Luna este responsabilă pentru cutremure şi pentru crizele de epilepsie, alţii au grijă să o caute pe cer înainte să facă sex sau o consideră una dintre principalele „vinovate“ pentru cele mai violente comportamente umane.
Agresivitate în noapte
Există destul de multe voci care afirmă că Luna ar stimula agresivitatea animalelor, şi nu numai. În 2007, Andy Parr, un agent de poliţie din Sussex, Marea Britanie, a cerut întăriri pentru echipele care patrulează pe străzi în nopţile cu Lună plină, când, spune el, creşte numărul agresiunilor şi al crimelor. „Din experienţa mea de aproape 20 de ani în poliţie pot să vă spun că în nopţile cu Lună plină ne confruntăm cu oameni cu un comportament care de care mai ciudat, toţi fiind nervoşi şi irascibili“. Poliţistul britanic nu este singurul care împărtăşeşte acest punct de vedere. În urmă cu 30 de ani, la aceeaşi concluzie a ajuns şi psihologul american Arnold Lieber, după ce a analizat peste 11.000 de agresiuni înregistrate în Florida pe parcursul a cinci ani. Cele mai multe dintre acestea au fost comise, din câte se pare, în nopţile cu Lună plină.
Dureri selenare
Greţuri, cefalee, disconfort general? De vină sunt, din câte se pare, mareele, acele oscilaţii periodice ale nivelului mării sau oceanului, consecinţă a forţei de atracţie combinate a Lunii şi Soarelui. Unii sunt în stare să bage mâna în foc că această forţă de atracţie este capabilă nu doar să pună în mişcare apa din oceane, ci şi pe cea din corpul uman. Aceste afirmaţii îi fac să zâmbească pe cei mai mulţi dintre medici. Şi asta în primul