Carpaccio cu "aschii" de cascaval
Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g muschi de vita, 120 g cascaval proaspat, 1 lamaie, 150 ml ulei de masline aromat, 6 fire de patrunjel verde sau de busuioc, sare, piper macinat.
Mod de preparare: Se inveleste carnea cruda intr-o folie de plastic si se tine doua ore la congelator, ca sa se intareasca. Apoi se scoate, se taie felii foarte subtiri (transparente) si se asaza pe patru farfurii. Se stoarce lamaia, se picura sucul peste feliile de carne, pe urma se toarna peste ele si cate putin ulei de masline, se invelesc farfuriile cu folii de plastic si se mai tin vreo zece minute la rece. Inainte de a servi carpaccio-ul, pe fiecare farfurie se presara "aschiile" de cascaval (taiate cu un cutit foarte ascutit), patrunjelul sau busuiocul tocat, sare si piper.
Atentie! Uleiul aromat se poate prepara si in casa, in felul urmator: puneti uleiul intr-o sticla mai mica, adaugati cateva crengute de cimbru, cativa catei de usturoi zdrobiti sau frunzulite de busuioc si lasati sa se "marineze" circa o saptamana la loc ferit de lumina. Uleiul astfel "parfumat" se poate folosi si la salate, peste etc.
Legume cu turtite de cascaval
Ingrediente (pentru 4 persoane): 3 morcovi, 1 vanata, 1 radacina de fenicul (sau telina), 2 dovlecei mici, 1 legatura de ceapa noua, 3 catei de usturoi, 2 ardei, 1 lingurita cu varf de zahar, 100 ml ulei de masline, cateva crengute de cimbru, 60 g cascaval, 2 albusuri, 60 g unt, 100 g faina, sare, piper.
Mod de preparare: Se curata cepele si se taie in doua. Restul legumelor, spalate si curatate, se taie bucati si se calesc - impreuna cu ceapa si usturoiul intreg si necuratat de coaja - timp de 10 minute, in uleiul bine incins. Focul trebuie sa fie mic, iar legumele sa nu se rumeneasca. Se presara peste ele zahar, sare si piper si se amesteca. Se adauga frunzu