Este probabil ca presedintele Traian Basescu sa nu fi stiut ce invarte fratele sau. Dincolo de orice considerente morale si legale, presedintele are, sau cel putin avea, mult prea multa inteligenta politica pentru a pastra in ograda o asemenea bomba cu ceas.
Si nu este vorba doar despre o bomba electorala de politica interna. O astfel de situatie, in care un frate intermediaza si consiliaza, iar celalalt aproba contractele cu armament, starneste fiori si in NATO.
"Sa stiti ca daca frate-meu se mai baga in vreo firma din asta dubioasa, eu pot sa nu mai candidez." Vorbele lui Traian Basescu se refera, de altfel, mai mult la imaginea si credibilitatea externa extrem de sifonate ale unui presedinte de tara implicat intr-un asemenea scandal. Traian Basescu ar trebui sa fie de o inconstienta vecina cu smiteala pentru a risca asa ceva pentru bunastarea fratelui sau, ceea ce totusi e greu de crezut.
Sigur, reactia sa a fost prompta, transanta si, dintr-un anumit punct de vedere chiar fara precedent: "Seful statului multumeste mass-media pentru semnalarea acestui caz si regreta situatia creata". In plan intern, Traian Basescu a redus la minimum prejudiciul politic, pentru ca romanii sunt destul de indulgenti cand vine vorba despre etica si relatii de familie. Asta nu inseamna insa ca Traian Basescu se poate relaxa, dimpotriva.
Este inadmisibil si ingrijorator ca presedintelui sa nu fi stiut ca fratele sau este implicat in afaceri cu armament.
In primul rand, este greu de crezut ca seviciile secrete ale Armatei nu cunosc in detaliu actionariatul oricarei firme care tranzactioneaza chiar si un pistol cu bile pe teritoriul Romaniei. Astfel de firme au nevoie de autorizari speciale, care prespun inclusiv verificarea actionariatului prin mijloace mai mult sau mai putin la vedere.
Si daca DGIA stia, cum de n-a