Teoria conform căreia femeile se nasc cu toate ovulele pe care le vor avea vreodată a fost combătută de noi cercetări care susţin că menopauza poate fi reversibilă. Oamenii de ştiinţă chinezi au descoperit că ovarele cobailor adulţi, cât şi ale celor nou-născuţi conţin celule stem din care pot creşte ovule, dând astfel naştere unor urmaşi sănătoşi. Descoperirea sugerează că, dacă aceste celule stem există şi în ovarele femeilor, izolarea şi cultivarea lor va fi posibilă într-o bună zi, producând astfel o sursă de ovule care vor extinde fertilitatea.
În cazul în care cercetarea de la Universitatea Jiao Tong din Shanghai se confirmă, va răsturna un principiu străvechi al biologiei reproductive: acela că femeile se nasc cu toate ovulele. Celulele-ou imature fie cresc şi sunt ovulate, fie mor pur şi simplu, până la epuizarea stocului.
Teoria este însă foarte controversată şi mulţi oameni de ştiinţă se îndoiesc de faptul că echipa de cercetători chinezi a demonstrat într-adevăr că celulele stem din ovarele cobailor pot da naştere la ovule funcţionale din care, prin fertilizare, să iasă şoricei sănătoşi. Când doctorul Jonathan Tilly de la Massachusetts General Hospital din Boston a făcut afirmaţii asemănătoare în urmă cu cinci ani, alţi cercetători s-au străduit să-i verifice teoria.
Descoperire stimulantă
„Această inovaţie va stimula activitatea comunităţii ştiinţifice, aşa cum se întâmplă de fiecare dată când este provocată o dogmă. Iar acesta e un lucru bun. Ar fi însă un caz nefericit dacă descoperirea va fi promovată drept cură pentru infertilitatea feminină. Trebuie mult mai multă muncă pentru a înţelege ce sunt cu adevărat aceste celule şi pentru a verifica afirmaţiile lansate”, spunea la vremea respectivă profesorul Robin Lovell-Badge de la Institutul Naţional de Cercetare Medicală din Londra, citat de coti