Ca urmare a creșterii alarmante a numărului de incedii de vegetație uscată, pompierii mehedințeni atrag atenția populației asupra riscului la care se expun. În ultima perioadă de timp, s-a înregistrat o creştere îngrijorătoare a numărului incendiilor de vegetaţie uscată, din cauza neatenţiei şi a nerespectării regulilor de apărare de către cetăţeni. Cei care au păşuni sau mirişti dau foc cu intenţia de a curăţa terenul de vegetaţia uscată şi nu mai reuşesc să-l şi controleze.
Sute de hectare afectate
Astfel, de la începutul anului, în judeţul Mehedinţi, pompierii au intervenit la 86 de incendii de vegetaţie uscată în care au fost afectate 531 de hectare de vegetaţie uscată şi mirişte. În speranţa că pe viitor, vor manifesta mai multă atenţie atunci când pentru diferite acţiuni utilizează focul deschis, ISU „Drobeta” se adresează cetăţenilor, reamintindu-le câteva reguli de bază pentru prevenirea incendiilor. Aceștia susțin că arderea vegetaţiei uscate şi a miriştilor, trebuie făcută ziua, în condiţii meteorologice fără vânt, şi în locuri care să nu permită propagarea focului la fodul forestier, reţele elctrice şi de comunicaţii, construcţii, conducte de produse petroliere, precum şi la alte bunuri materiale combustilbile și se recomandă parcelarea miriştii în suprafeţe de maxim 10 ha, şi izolarea acestora prin fâşii arate, de căile de de comunicaţii, construcţii, culturi agricole, fond forestier.
De altfel, pompierii avertizează populația ca, colectarea vegetaţiei uscate să se facă în grămezi, iar în jurul acestora, se va curăţa suprafaţa pe o distanţă de 5 m, iar în cazul suprafeţelor mai mari de 5 ha, trebuie asigurate un plug, o cisternă cu apă , mijloace de tractare şi personal de deservire. „Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru