În lupta pentru o talie de vis, grăsimea este inamicul care trebuie combătut, iar plasticienii o aspiră fără milă de pe abdomen. Dar oricât de ciudat ar părea, există un tip de ţesut adipos care vă poate ajuta să vă controlaţi greutatea. Nu e vorba despre ţesutul adipos obişnuit, de culoare albă, ci de unul special care poartă numele de grăsime maro. La unele mamifere, grăsimea maro transformă energia din hrană în căldură, iar aceasta topeşte caloriile fără ca animalul să depună vreun efort.
Multă vreme s-a considerat că organismul oamenilor nu conţine grăsime maro, însă noi cercetări demonstrează contrariul, anume că acest tip de ţesut adipos este prezent şi activ, cel puţin la unii indivizi. Cantitatea de grăsime maro poate explica de ce unele persoane sunt slabe, iar altele grase, şi de ce mulţi oameni adaugă kilograme pe măsură ce îmbătrânesc.
În prezent, despre grăsimea maro se ştie că există în principal la nou-născuţii la termen, fiind localizată în apropierea vaselor mari de sânge. Cu ajutorul ei, bebeluşii îşi reglează temperatura corporală. Însă, pe măsură ce bebeluşul creşte, el dezvoltă tremuratul ca mecanism de reglare a temperaturii, iar grăsimea maro involuează sau se transformă în grăsime albă.
Cum ard 500 de calorii
Cercetătorii experimentează acum diverse moduri de a creşte cantitatea de grăsime maro la adulţi, fie farmaceutic, fie prin metode chirurgicale, prin extragerea grăsimii obişnuite, transformarea ei în grăsime maro şi reintroducerea în corp. Doar 50 de grame de grăsime maro poate topi în jur de 500 de calorii pe zi. Rolul grăsimii maro în generarea căldurii, cunoscut şi sub numele de termogeneză, a fost studiat în amănunt de specialiştii în fiziologie.
Astfel s-a descoperit că celulele adipoase maro au mitocondrii neobişnuite. Mitocondriile sunt acele structuri minuscu