Sunday Times scrie în ediţia sa de astăzi despre "Operaţiunea Golf", o acţiune coordonată de autorităţile britanice pentru deconspirarea unei reţele româneşti de trafic uman care "goleşte" buzunarele sistemului de beneficii publice englez cu milioane de euro. Sursa: timesonline.co.uk
Ultimele informaţii, susţine publicaţia din Regat, indică oraşul Ţăndărei ca fiind una dintre bazele bandelor suspectate că duc în Marea Britanie copii, finanţându-şi astfel un stil de viaţă somptuos: vile şi maşini de lux.
Mecanismul fraudei este următorul: copiii sunt luaţi de la familiile lor, aduşi în Marea Britanie şi folosiţi pentru obţinerea de beneficii sociale, cu ajutorul unor documente de imigrare şi dovezi de angajare falsificate. În multe cazuri, traficanţii îi iau pe copii cu complicitarea părinţilor, învăţându-i să comită infracţiuni mărunte şi plasându-i pe lângă adulţi care formulează cereri pentru beneficii. În final, acestea sunt plătite în conturi controlate de traficanţi.
Cererile falsificate la Londra "ridică" palate la Ţăndărei
În urma unei operaţiuni a poliţiei desfăşurate în august în nord-estul Londrei, patru astfel de copii au fost preluaţi de serviciile sociale. Poliţiştii au descoperit dovezi privind fonduri obţinute ilegal a căror valoare depăşeşte 100.000 de lire (peste 115.000 de euro). Într-un alt caz, o reţea este bănuită că a falsificat documente utilizate pentru cel puţin 500 de cereri, în valoare totală de peste cinci milioane de euro.
Sunday Times afirmă că banii par să fi fost folosiţi pentru conacele şi maşinile de lux cumpărate de traficanţi în România, iar Ţăndărei este "suspectul" principal pe listă, cu o sută de case impunătoare, estimate la peste 20 de milioane de euro, construite în ultimii cinci ani.
Românii fără serviciu care ajung în Marea Britanie nu au, teoretic,