A descoperit muntele la 12 ani şi a visat să fie primul român care urcă pe Everest. Şi-a dorit să ajungă arheolog dar a descoperit că vocaţia lui este formarea tinerilor. A creat un cerc de turism şi este realizatorul unei emisiuni de televiziune, prin care încearcă să insufle târgoviştenilor dragostea faţă de natură.
Marius Popescu este profesor de istorie la Liceul Ion Heliade Rădulescu din Târgovişte. Este pasionat de meseria lui, deşi crede că, în ultimul timp, învăţământul a luat-o pe o cale greşită.
Pasiunea pentru istorie a descoperit-o din copilărie.”După prima oră de istorie din gimnaziu, am venit acasă la mama şi i-am zis că vreau să mă fac arheolog. Asta a fost cea mai constantă dorinţă a mea”, povesteşte Marius. După liceu a fost admis la Facultatea de Istorie din Sibiu. Şi-a petrecut vacanţele pe şantierul arheologic de la Orăştie, unde, sub îndrumarea profesorului Zeno Pintea, a făcut parte din echipa care a descoperit în 1992 o biserică rotondă în stil bizantin, datând din secolul XI. Imediat ce şi-a terminat studiile a vrut să se angajeze ca arheolog la Muzeul de Istorie din Târgovişte, dar salariul foarte mic nu îi putea asigura un trai decent şi a fost sfătuit să intre în învăţământ.
După primul trimestru şi-a dat seama că vrea să rămână profesor
A început cariera de dascăl la Liceul 5, în 1996. „După primul trimestru, mi-am dat seama că asta vreau să fac. Încă mai cred că este o meserie nobilă, care poate ridica o naţiune”, spune Marius. Nu a predat într-un liceu de elită. Dimpotrivă, avea destui copii cu probleme. A acceptat provocarea şi şi-a îndeplinit misiunea fără jumătăţi de măsură. „Ştiau, treceau, nu ştiau, mai învăţau. Principiul după care m-am ghidat a fost cel al valorii. Am fost unul din cei care au crezut că menirea educaţiei este de a cerne printr-o sită elevii, că vorba lui Creangă: dacă toată lu