Presedintele Bancii Central Europene, Jean-Claude Trichet, a fost nevoit sa apere institutia pe care o conduce in cadrul unui simpozion din Statele Unite, dupa ce aceasta a fost criticata ca este mult prea precauta in masurile pe care le ia pentru a opri criza economica.
Economistii, printre care si Nouriel Roubini, profesorul universitar care a prezis criza financiara, au criticat BEC pentru ca asteptat prea mult pentru a reduce rata dobanzii si pentru ca a dat mai putine pachete de stimulare.
Trichet a replicat, spunand ca banca si-a urmarit scopul principal, de a mentine preturile stabile si de a revigora piata creditelor, informeaza Bloomberg.
"Criticarea unei banci centrale care actioneaza cu mana forte pentru ca este in urma evenimentelor nu are sens. O abordare gradata de acest tip poate fi cel mai bun antidot pentru criza care ameninta stabilitatea preturilor", a declarat Trichet.
Nici reprezentantii Bancii Federale a Statelor Unite nu au scapat de critici, fiind atacati de Carl Walsh, profesor la Universitatea din California, pentru ca au mentinut dobanzile la o rata aproape de zero pentru o perioada extinsa.
Walsh le-a recomandat celor de la banca centrala a SUA sa ridice rata dobanzii, pentru a preveni o crestere necontrolata a inflatiei, in loc sa creasca rata dobanzii gradat.
Si alte decizii luate de banci au fost criticate la simpozionul de sambata: Walsh a declarat ca programul de 300 de miliarde de dolari pentru achizitii de titluri de trezorerie a BEC nu a avut un impact sustinut asupra ratelor pe termen lung la obligatiuni.
Rata dobanzilor la BEC este cea mai mare dintre bancile care fac parte din grupul celor sapte (1%) si a fost mentinut plafonul de 60 de miliarde de euro pentru achizitii de obligatiuni. Banca are ca obiectiv principal mentinerea capacitatii de a o