Academia Suedeză a acordat pentru a opta oară Nobelul literar unui francez, punând Franţa pe primul loc în topul ţărilor câştigătoare. François Mauriac (1885-1970) a fost răsplătit „pentru profunda sa intuiţie spirituală şi pentru intensitatea cu care a dezvăluit drama existenţei umane“. VEZI AICI Interviu Francois Mauriac !
VEZI AICI opinia fostului preşedinte al Frantei Francois Mitterand, despre Mauriac
Al cincilea fiu al lui Jean-Paul Mauriac şi al lui Claire Coiffard, François Charles Mauriac venea pe lume la 11 octombrie 1885, în Bordeaux, Franţa. Mai târziu, François obişnuia să spună că s-a născut de partea nedrepţilor. Adică a bogaţilor. Familia sa făcea parte din burghezia de provincie, înstărită şi mai degrabă conservatoare.
Tatăl său, bancher, a murit pe când François avea un an şi şase luni. Tânărul a crescut sub protecţia atentă a mamei sale, o catolică foarte strictă, spre deosebire de soţul ei, care fusese un liberal convins.
Îşi face studiile la liceul din Bordeaux, manifestând preferinţe pronunţate pentru opera lui Pascal şi Racine, dar şi pentru cea a unor poeţi moderni, cum ar fi Baudelaire sau Mallarmé. Devine licenţiat al Facultăţii de Litere din acelaşi oraş. În 1906 se înscrie la Ecole de Chartes din Paris, este admis, dar renunţă să îşi continue studiile, preferând să devină imediat scriitor independent.
Debut literar
În 1908 colaborează la „Revue du Temps present“ şi la „Revue de la Jeunesse“, scriind editoriale. Debutează cu un prim volum de poezii intitulat „Les Mains Jointes“ şi publicat în 1909. Totuşi, accede la celebritate odată cu publicarea romanului „Le Baiser au Lepreux“, în 1922. Între cele două momente existase experienţa războiului, la care Mauriac participase în calitate de infirmier.
Devenit deja consacrat, publică „Le Desert de l’Amo