Celebrităţile de astăzi nu au scăpat, în vremea festivismului general din perioada ceuşistă care culmina pe 23 august, de recitat poezii înflăcărate sau de mimat ode de mulţumire ajutaţi de magnetofon. Sursa: Arhivele Naționale Române
Acum povestesc, după principiul „n-am avut încotro”, că nu înţelegeau meandrele comunismului, nici de ce recitau cu patos cele mai patetice strofe. Nostalgicii de acum au învăţat să nu hulească, iar reacţionarii şi-au ascuns printre dinţi vorbele de rău pentru tovarăşi. Când erau suficient de mari fie să obţină beneficiile, fie să opună rezistenţă, a venit marea Revoluţie. Celebrităţile de azi din România îşi aduc aminte, fie cu nostalgie, fie cu furie, cum s-au dat în spectacol ca pionieri, de 23 august.
Timp de peste 40 de ani, 23 august a fost ziua care aduna, preţ de câteva ore, toate cravatele de pionier, versuri şi o eternă declaraţie de dragoste pentru cei împotriva cărora am întors, pentru totdeauna, armele.
ÎN FRUNTE
Duban, întâiul recitator al ţării
Actorul Andrei Duban, născut în 1972, a prins din plin festivismul Epocii de Aur, în care elevii erau obligaţi să cânte sau să recite în cinstea conducătorului iubit şi a „ilustrei” sale tovarăşe, la Sala Polivalentă sau la Sala Palatului.
„Nu-s nostalgic, dar nici nu hulesc acele vremuri”, povesteşte actorul. Supărat că e socotit „primul dintre pionierii patriei”, Duban are mari răfuieli cu cei care ţin să-i amintească de patosul vocii şi de pupatul strâns pe frunte de către Ceauşescu. „Asta cu recitatul era doar o obligaţie, atâţia şi atâţia alţi pionieri au făcut-o, nu înţelegeam nimic din ce se întâmplă”, mărturiseşte actorul.
Pionier în zona „RFG” a Bucureştiului
„Eram un copil modest, nu am fost fiu de beizadea, ca alţii, care se dau acum atât de deştepţi şi-şi permit să râd