20.000 de sud-coreeni l-au condus astăzi pe ultimul drum pe fostul preşedinte Kim Dae-jung, în cadrul primelor funeralii de stat organizate la Seul în ultimele trei decenii, relatează agenţia de ştiri Yonhap.
Din cortegiul funerar au făcut parte actualul preşedinte Lee Myung-bak, politicieni şi delegaţi străini, dar şi şase reprezentanţi ai regimului comunist de la Phenian. Funeraliile au avut loc în piaţa din faţa Adunării Naţionale, în centrul Seulului, unde era depus trupul neînsufleţit al lui Kim Dae-jung.
"V-aţi dedicat întreaga viaţă promovării drepturilor omului, stabilităţii şi păcii intercoreene. Urmele pe care le-aţi lăsat vor rămâne mereu o istorie de care ne mândrim", a declarat premierul Han Seung-soo în elogiul rostit. Moartea fostului preşedinte sud-coreean pare să fi mobilizat energiile pacifiste din regiune, cu atât mai mult cu cât memoria lui Kim Dae-jung reţine efortul susţinut al acestuia de a închide rănile provocate de separarea celor două Corei. Efort răsplătit cu un Nobel pentru Pace în 2000.
De altfel, Seulul organizează pentru a doua oară în istoria sa funeralii de stat, un comitet de peste 2300 de persoane ocupându-se de buna desfăşurare a înmormântării. Funeralii de stat au mai fost organizate în Coreea de Sud doar în 1979, când preşedintele de atunci Park Chung-hee a fost asasinat.
LA RĂSCRUCE?
O politică de neuitat: "Raza de Soare"
> Moartea lui Kim Dae-jung pare să fi deschis din nou uşa pentru ameliorarea relaţiilor tensionate dintre cele două Corei, în condiţiile în care liderul de la Phenian, Kim Jong-il, a trimis o delegaţie de şase persoane pentru a-i aduce un omagiu fostului preşedinte. Mai mult, delegaţia comunistă s-a întâlnit înaintea procesiunii cu preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak, căruia i-a înmânat un mesaj personal al conducătorului de la Pheni