Un studiu recent relevă faptul că, în perioada crizei economice, îngrijorările cele mai acute ale românilor sunt pierderea locului de muncă şi imposibilitatea achitării datoriilor bancare. Dacă anul trecut preocupările românilor se refereau la încercarea atingerii unui nivel de trai superior calitativ şi obţinerii unui plus de confort, anul acesta prioritaţile lor s-au modificat radical. Un studiu realizat de compania de cercetare a pieţei GfK România arată că românii sunt copleşiţi de două temeri: că s-ar putea din zi în zi să îşi piardă locul de muncă şi că nu au cum să îşi achite datoriile.
Vulnerabili pe toate planurile
„Dacă anul 2008 a fost caracterizat de efervescenţă în consum, iniţiativă, sentimentul că «se poate», starea de spirit actuală a românilor are ca principale atribute incertitudinea, teama, precum şi un sentiment de vulnerabilitate”, afirmă reprezentanţi ai institutului de cercetare. Starea de vulnerabilitate şi tensiune pare mai degrabă caracteristica principală a tabloului populaţiei în această perioadă.
Temerile se extind astfel în toate domeniile, studiul relevând şi faptul că mulţi români cu venituri mici şi medii au spus că sunt „mai îngrijoraţi“ anul acesta de riscul unei îmbolnăviri. „Este o problemă în care se simt total descoperiţi: deşi public, serviciul de sănătate costă, iar majoritatea nu dispun de economii la care să apeleze în caz de urgenţă“, evidenţiază cercetarea realizată de GfK. În plus, cei care au participat la sondaj au spus că nu-şi mai pot permite un credit pentru a-şi acoperi cheltuielile de sănătate în caz de nevoie, aşa cum ar fi făcut în anii trecuţi, când se puteau baza pe un venit relativ sigur.
Mai rezervaţi în asumarea riscurilor
Sociologul Mircea Kivu spune că această situaţie este prezentă la nivel mondial, nu doar în România şi că teama p