În judeţul Dâmboviţa, 2.200 de dosare de pensionare au fost găsite cu nereguli. Aproximativ 1.600 de pensionari trebuie să restituie banii primiţi de la stat în perioada în care au fost în plată. Dosarele acestora au fost verificate de Comisia de audit a Casei Naţionale de Pensii. Aproape 2.200 de pensionari din Dâmboviţa s-au trezit cu pensiile sistate, având dosare de pensionare pe caz de boală. Alţi 800 stau cu sabia deasupra capului aşteptând ca şi dosarele lor să fie verificate. 3.000 de dosare din Dâmboviţa au fost descoperite cu nereguli, cele mai multe fiind incomplete, în urma verificărilor realizate de Comisia de Audit a Casei Naţionale de Pensii.
800 de pensionari s-au simţit nedreptăţiţi de măsura de anulare a pensiei şi, prin urmare, au dat în judecată Casa de Pensii, iar 600 au şi câştigat. Perosanele care au primit decizia de încetare a pensiei trebuie să şi dea banii înapoi. Dacă perioada în care au primit pensie depăşeşte 3 ani, adică perioada de prescripţie, returnează banii încasaţi doar pe ultimii 3 ani. Pentru cealaltă perioadă, prejudiciul poate fi recuperat de instituţie doar în instanţă.
“Dacă de exemplu e un dosar din 2004, persoana trebuie să plătească pe trei ani în urmă, perioada de prescriere. Restul de prejudiciu îl stabileşte penalul”, a declarat directorul Casei de Pensii Dâmboviţa, Lucian Pistriţu.
Cei care între timp au ajuns la limită de vârstă şi s-au putut pensiona aşa li se va opri o treime din pensie până la recuperarea prejudiciului. Scrisorile de înştiinţare privind încetarea plăţii pensiei pe caz de boală au fost trimise treptat, pe măsură ce dosarele au fost descoperite neconforme.
Localităţile cu cele mai multe persoane pensionate mai devreme ca urmare a unor probleme de sănătate sunt din Bucşani şi Hulubeşti. Până acum s-au adunat la casieria instituţiei dâmboviţene