Valea care a scos la iveală zeci de vestigii arheologice în ultimii 50 de ani şi stă mărturie că pe teritoriul judeţului Prahova au poposit civilizaţii îndepărtate
Valea Budureasca este pitorească, ascunsă printre viile renumite ale comunei Ceptura. Nu există om care să locuiască lângă şantierul arheologic de la Budureasca fără să fi auzit măcar de existenţa lui.
Oamenii locului îi spun „la muzeu” deşi aici nu există nicio piesă arheologică expusă, mai mult, au fost unii dintre locuitorii din zonă care au venit să vadă muzeul şi nu le-a venit să creadă când au auzit că aici nu există decât un şantier de săpături.
„Am auzit de muzeu, acolo vin mulţi oameni de la Ploieşti şi sapă după obiecte. Este departe, între dealuri, o vale pe care, dacă nu eşti de-al locului poţi să nu o găseşti prea uşor, dar acolo ştiu că este foarte frumoasă zona. Nu am mers la muzeu niciodată, dar se ducea cineva din sat cu copiii în fiecare an, aşa am auzit şi noi ce se petrecere acolo”, spune Alexandru Moroş, un localnic.
Vestigiile altor timpuri
Valea Budureasca găzduieşte nu mai puţin de 31 de situri arheologice, dar pe lângă vale mai sunt cel puţin 12 situri învecinate.
Nu numai istoriile acestor şantiere, dar şi poveştile oamenilor pasionaţi de „cioburi” aşa cum ei numesc piesele arheologice sunt fascinante.
Munca arheologilor este fascinantă, ei petrec uneori săptămâni întregi pe acest şantier, uitând de timp şi spaţiu. „Se pare că Budureasca a fost locuită mult timp, mai ales că este o aşezare pe albia unei ape. Acum nu mai există mulţi locuitori în Budureasca, cei mai mulţi dintre ei s-au mutat în satul Brăneşti, acolo unde am descoperit un cuptor de var dar şi o fundaţie din piatră a unei biserici. De 12 ani fac săpături la Budureasca, am lucrat la săpături în multe zone, acum încercăm să scoatem la suprafaţă o