Paradele fastuoase de altădată au fost înlocuite cu grătarele de duminică Steaguri, flori şi eşarfe fluturate. Pionieri şi muncitori scoşi la defilare, cântece patriotice şi revoluţionare, dar şi o impresionantă paradă militară. Aceasta era atmosfera de până acum 20 de ani.
Atât în Scorniceşti, oraşul lui Nicolae Ceauşescu, cât şi în Slatina, ziua de 23 august este dată acum uitării. Oamenii nu mai vorbesc despre manifestările prilejuite de această zi. „Pot spune că este o zi uitată. Nu am auzit oamenii vorbind pe străzile Scorniceştiului de ziua de 23 august. În acea perioadă trăiam şi eu alături de ceilalţi oameni emoţiile acelei zile. Acum nu sunt nici nostalgic, dar nici n-am să hulesc vreodată acea perioadă“, a spus Constantin Nedelea, primarul oraşului Scorniceşti.
„Nu trebuie să uităm această zi!“
Tinerii olteni nu ştiu prea multe despre ziua de 23 august. Din spusele părinţilor care au trăit acele vremuri, ei cred că este mai bine acum. „Eu nu prea ştiu ce se întâmpla atunci decât din spusele părinţilor mei. Ştiu că oamenii defilau pe străzile oraşelor, dar mai mult nu ştiu. Din câte am auzit cred că e mai bine că am scăpat de acel regim, în care aproape totul era interzis, până şi la mâncare stăteau oamenii la cozi imense“, a spus Irina Stănculeţ, studentă, de 19 ani. Cei mai în vârstă îşi aduc aminte însă de paradele militare şi de defilările pionierilor. „Ştiu, cum să nu ştiu. Nu se pot uita aşa uşor acele vremuri. Ar trebui să plângem cu toţii după ele, când vedem ce se întâmplă acum în ţara noastră. Pot spune cu tărie că era mult mai bine atunci, cu toate interzicerile din perioada comunistă“, a spus Paul Radu, de 69 de ani, pensionar.
Emil Bărbulescu, nepotul lui Ceauşescu, le reaminteşte însă oamenilor de ce este importantă această zi pentru istoria noastră. „Era agitaţie multă, dar se sărbătorea frumos. Ziua