Timp de 14 ani a practicat schiul sub toate formele lui: de fond, alpin, biatlon. A câştigat de şase ori campionatul naţional şi i-a antrenat pe mulţi novici băimăreni.
Lucian Abrihan s-a născut cu schiurile în picioare. Situaţia materială din timpul copilăriei nu i-a permis să-şi achiziţioneze schiuri performate, astfel că în perioada prunciei îşi făcea schiuri din tulpina porumbului. „Pentru că-mi plăcea foarte mult să schiez, fratele meu mi-a făcut o pereche de schiuri din doagele de la un butoi. Le-a legat cu frânghie şi cu două bucăţi de metal, îmi băgam bocancii în ele şi schiam”, îşi aduce aminte campionul.
La finalul clasei a IV a susţinut exemene finale pentru a trece la clasa sportivilor de performanţă. La primul concurs la care a participat i-a învins pe toţi concurenţii. „A trebuit să suţinem o probă pentru a face parte din clasa sportivilor de performanţă. Era o probă de schi de fond, schiurile se închid doar în partea din faţă şi trebuie să alergi pe un teren denivelat” mărturiseşte Luci. „Mie mi-au dat schiuri de alpin, care se închid în ambele părţi. Era mult mai greu să alerg pe pârtie pentru că nu puteam să ridic călcâiul, însă cu toate acestea i-am învins pe toţi participanţii care aveau schiuri de fond”, continuă multiplul campion naţional.
Şase medalii de aur
Din clasa a V-a până în clasa a VIII-a a câştigat toate cupele de la concursurile judeţene şi zonale, iar la concursurile naţionale se clasa în primii cinci. „Pentru orice titlu de campion naţional pe vremea lui Ceauşeascu primeam 1.000 lei, 750 lei pentru vicecampion şi 500 lei pentru medalia de bronz”, povesteşte Lucian Abrihan. Pe perioada celor trei ani de generală a obţinut o medalie de argint şi una de bronz la campionatele naţionale. De la Clubul Sportiv din Baia Sprie a ajuns în lotul naţional, la Clubul Dinamo Braşov. „De atunci am încep