Decidenţii de politică monetară nu se grăbesc să declare sfârşitul recesiunii mondiale. Datele pozitive din al doilea trimestru, anunţate pentru principalele economii mondiale, nu garantează revenirea la normalitate. Preşedintele Rezervei Federale (Fed), Ben Bernanke şi cel al Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, consideră că economia mondială iese din cea mai profundă recesiune de după cel de-al Doilea Război Mondial, cu toate că există în continuare pericolul ca procesul de revenire să fie nesustenabil pe termen mediu.
„Perspectiva revenirii pe creştere pe termen scurt pare bună“, în timp ce „riscuri importante“ se mainfestă, inclusiv pierderi viitoare ale companiilor financiare, a declarat Bernanke. Trichet a spus că unele creşteri punctuale nu sunt suficiente pentru ca el să declare că revenirea este sustenabilă, iar decidenţii de politică monetară „au imens de mult de muncit în continuare“.
Perspectivele celor două mari bănci centrale au fost prezentate în prima zi a simpozionului din Jackson Hole, SUA, unde s-au reunit reprezentanţi ai instituţiilor responsabile cu politica monetară din întreaga lume. Discuţiile s-au axat pe cauzele care au provocat criza financiară şi pe măsurile ce trebuie luate pentru a preveni pe viitor asemenea fenomene.
Băncile centrale trebuie să fie active
Reuniunea şefilor băncilor centrale are loc după ce raportările pentru trimestrul al doilea indică reveniri neaşteptate ale economiilor din SUA, Franţa şi Germania. Statistica din SUA a arătat o majorare cu 7,2% a vânzărilor de case în luna iulie, cel mai mare avans lunar din ultimii doi ani, semnalând un posibil sfârşit al crizei imobiliare care a stat la baza declanşării recesiunii. Institutul Makrit a comunicat că sectorul serviciilor din Germania a crescut în luna iulie pentru prima dată din septembrie, iar