Lumea financiara americana a auzit, intr-un final, primele vesti bune. FMI a anuntat ca economia globala da semne de refacere. Apoi, seful Rezervei Federale, Ben Bernanke, a declarat ca perspectivele globale pentru o revenire la crestere economica par incurajatoare, in ciuda problemelor pe care pietele inca le resimt.
Desi problemele sunt departe de a se fi terminat, totusi partea cea mai rea a crizei a fost lasata in urma, a sugerat Bernanke, conform France24.
"Dupa ce anul trecut economia s-a contractat puternic, activitatile economice par sa isi revina acum, atat in Statele Unite, cat si in alte parti ale lumii. Iar perspectivele pentru o intoarcere la crestere economica in curand sunt pozitive", a declarat Bernanke.
Rezultatele aferente celui de-al doilea trimestru al lui 2009 au fost publicate saptamana trecuta, indicand faptul ca atat Germania cat si Franta au inregistrat fiecare o crestere a PIB-ului de 0,3 procente, marcand in felul acesta iesirea din recesiune, dupa patru trimestre consecutive de picaj.
Japonia si China au raportat, de asemenea, cresteri. In Statele Unite, totusi, rezultatele nu au fost la fel de spectaculoase, PIB-ul scazand cu 1 procent.
Presedintele american, Barack Obama, a declarat intr-un discurs tinut pe 11 august ca Statele Unite inca nu au depasit partea dificila a crizei si ca lucrurile ar putea merge inspre mai rau inainte de a merge inspre mai bine.
"Severitatea acestei recesiuni va determina mai multe pierderi de locuri de munca, mai multe falimente si mai multa suferinta inainte de a se incheia", a declarat Obama.
Discursul lui Bernanke, intitulat "Reflectii despre un an de criza", a fost tinut in fata bancherilor Fed, la o intalnire in Jackson Hole, Wyoming.
Bernanke a aratat ca, desi temerile legate de un colaps financiar s-au mics