Cu doar trei săptămâni înainte de începerea noului an şcolar, clădirile sunt încă în renovare Prefectul judeţului Mehedinţi s-a arătat nemulţumit sâmbătă, într-o conferinţă de presă, de situaţia critică în care se află şcolile din judeţ, dar şi de atitudinea pe care o are Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Mehedinţi în acest sens. „Ceea ce se întâmplă cu şcolile noastre este incredibil. Am cerut o analiză a lucrărilor care se efectuează la unităţile de învăţământ de la Inspectoratul Şcolar Judeţean în două zile, iar aceasta a sosit în zece. Am cerut-o ca să văd de câţi bani de la minister mai este nevoie pentru aceste lucrări. Mai sunt trei săptămâni de vacanţă şi mai puţin de 50 la sută din lucrări s-au finalizat. Pentru acest fapt am hotărât să fac verificări împreună cu Corpul de Control, iar măsurile pentru nereguli vor fi drastice, ajungând până la demiteri şi amenzi“, susţine prefectul Ion Mâţu.
O altă greşeală remarcată de prefect, după cum susţine acesta, este felul în care au fost alocaţi şcolilor banii de la Guvern. „Banii pe care i-am obţinut nu au fost alocaţi corespunzător nevoilor şcolilor. De exemplu, sunt unităţi care au primit sume foarte mari de bani şi care nu aveau nevoie decât de o zugrăveală şi de o dezinsecţie. Aceste lucruri puteau fi făcute şi cu banii primăriei. Un alt exemplu sunt cele 18 localităţi care au primit 250 de milioane de lei vechi pentru reparaţii, iar aceştia nu au fost suficienţi, unele şcoli rămânând fără geamuri, altele fără acoperiş“, mai susţine Ion Mâţu.
Şcoli neautorizate cât cuprinde
Conform declaraţiilor prefectului Ion Mâţu, în judeţul Mehedinţi există la ora actuală o mulţime de şcoli care au cantină, dar nu prezintă autorizaţie sanitară de funcţionare. Lista acestora este foarte mare, cele mai importante fiind cele din Baia de Aramă, Cujmir, Vânju Mare, Comanda, Burila M