Pe stadionul pe care americanul Jessie Owens cucerea patru medalii olimpice de aur, urmaşii săi au pierdut duelul în probele de viteză cu cei mai rapizi oameni din lume în momentul actual: jamaicanii. SUA Dinastie detronată
Decenii la rând, americanii au dominat probele de sprint atât la Jocurile Olimpice, cât şi la Campionatele Mondiale. Acum, totul s-a schimbat.
În special în proba regină, cea de 100 de metri, una dintre cele mai vechi întreceri atletice, care figura şi în programul Jocurilor Olimpice antice. În perioada modernă americanii au dat primul campion olimpic – Thomas Burke (1896), iar de-a lungul anilor au înregistrat cele mai multe victorii la 100 de metri atât la Olimpiadă, unde au avut 16 campioni dintre cei 26, cât şi la mondiale cu 8 campioni în cele 12 ediţii de până acum! De asemenea, de la trecerea la cronometrajul electronic, în 1968, din cele 17 recorduri mondiale stabilite 9 au fost semnate de sprinteri din SUA.
Este, aşadar, lesne de înţeles că ratarea unor titluri mondiale la Berlin, în probele de sprint nu le-a picat deloc bine yankeilor. Mai cu seamă că eşecurile sunt mai drastice decât la Jocurile Olimpice de anul trecut de la Beijing.
Chiar dacă Tyson Gay a stabilit în cursa de la Berlin un nou record al Statelor Unite 9,71 secunde, această performanţă a fost umbrită de fenomenalul Bolt care a alergat în 9,58 secunde. Au urmat loviturile date de Shelly-Ann Fraser şi Kerron Stewart la 100 de metri feminin, unde Jamaica a fost la doar cinci sutimi de secundă de un podium complet în galben negru.
Semnalul de alarmă a fost tras la Sydney
La Jocurile Olimpice din anul 2000 americanii cucereau 20 de medalii la atletism dintre care 10 de aur. Era perioada de glorie a lui Marion Jones, care cucerea atunci cinci medalii, trei de aur şi două de bronz. Avea însă