Generalul de brigadă (r) Aurel Rogojan, colaborator apropiat al generalului Iulian Vlad, cel care conducea în 1989 Departamentul Securităţii Statului, descrie pentru Jurnalul Naţional cum se făceau informările pentru preşedintele României Socialiste, Nicolae Ceauşescu. Totodată, ofiţerul a acceptat să rememoreze raporturile pe care DSS le avea cu Partidul Comunist Român şi cu Elena Ceauşescu şi dezamorsează mitul că soţia dictatorului îi "confiscase" acestuia fluxul informativ.
Preşedintele României era unicul destinatar al Buletinului Informativ al Departamentului Securităţii Statului, un document integrat care cuprindea sintetic cele mai importante informaţii necesare cunoaşterii situaţiei politice internaţionale, respectiv intenţiile altor state şi acţiunile preconizate în politica lor faţă de România, impactul unor evenimente asupra securităţii României, oportunităţi de dezvoltare şi întărire a relaţiilor bilaterale, acte, gesturi, atitudini cu semnificaţii de ostilităţi ori care exprimau un pericol potenţial.
Nu exista un sistem al raporturilor personale zilnice ale şefului DSS cu Nicolae Ceauşescu. Pentru urgenţe sau pentru probleme importante stringente se solicita telefonic pe linia "S" primirea la raport. Ceauşescu personal fixa ora, iar de faţă nu era nimeni altcineva.
Sediul instituţiei Buletinului Informativ - probleme de securitate se afla la Centrul de Informaţii Externe, fiecare exemplar unic fiind caligrafiat şi semnat olograf de şeful DSS. Plicul îl deschidea personal Nicolae Ceuşescu şi tot el îl închidea (îl capsa) şi îl adnota cu "R" (retur) de regulă în colţul de sus stânga sau dreapta al plicului şi semna cu iniţialele "N C". Aceste buletine nu au circulat sub nici o formă în structurile securităţii interne. Aspectele interne de securitate care se includeau în aceste buletine, dacă nu se integrau, se rap