Economia mondiala este pe drumul cel bun, sustin cei mai importanti bancheri centrali, avand in spate datele pozitive privind economiile Germaniei, Frantei si Japoniei. Dar drumul pe care aceasta il are de parcurs dupa iesirea din recesiune va fi anevoios, avertizeaza Jean-Claude Trichet, presedintele BCE.
Dupa ce au scapat de recesiune, germanii se asteapta la o crestere economica puternica in T3
Economia germana, cea mai mare economie a Europei, ar putea inregistra o crestere accentuata in trimestrul trei (T3), dupa ce tara a depasit in mod neasteptat recesiunea in trimestrul anterior, au declarat oficialii bancii centrale germane (Bundesbank), citati de Bloomberg.
"In linie cu conditiile economice mondiale mai bune, evolutia negativa ciclica a activitatii economiei germane s-a oprit in cel de-al doilea trimestru al acestui an", se arata in raportul lunar al Bundesbank. "In conformitate cu principalii indicatori, o accelerare pronuntata a ritmului de crestere al productiei totale ar putea fi inregistrata in trimestrul al treilea de la un nivel scazut."
Bancile centrale din intreaga lume au redus in mod agresiv ratele dobanzii, iar guvernele au cheltuit miliarde de dolari pentru a contracara cea mai severa scadere economica la nivel mondial din ultimii peste 60 de ani.
Companiile germane, de la Volkswagen la Siemens, au raportat castiguri peste asteptari in ultima luna, iar increderea investitorilor a urcat pana la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani in luna august.
Produsul Intern Brut al Germaniei a avansat cu 0,3% in trimestrul al doilea fata de trimestrul anterior, cand a consemnat o scadere de 3,5 procente, conform datelor oficiale publicate pe 13 august.
Economia franceza a iesit la randul ei din recesiune, trecand pe crestere in cel de-al doilea trimestru.
Cresterea economiei franceze a fost anu