463 de bihoreni și-au spus păsurile și au căutat ajutor la Biroul de Consiliere pentru Cetățeni, al Fundației Ruhama, în prima jumătate a anului.
Ei au venit cu peste 700 de cereri pentru a le da de capăt, spune consilierul Ana Țurcaș, coordonator de proiect. Cele mai multe probleme ale bihorenilor sunt legate de drepturile pe care le au ca salariați sau șomeri, drepturi pentru persoane cu handicap, creditare, dar și moșteniri sau realizarea actelor de identitate. Serviciile Biroului de consiliere sunt gratuite, în timp ce serviciile unui avocat sau jurist i-ar obliga să scoată niște bani din buzunar.
O categorie aparte de beneficiari sunt deținuții din Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranță Oradea care urmează să fie puși în libertate. „Acestor persoane le explicăm ce trebuie să facă pentru a se reintegra, pentru a găsi și păstra un loc de muncă”, explică Ana Țurcaș. 32 de deținuți au beneficiat de consiliere anul acesta, dosarele lor fiind admise de comisia de Eliberare Condiționată.
Peste 320 de vârstnici au benficiat de consiliere la Centrele Multifuncționale pentru vârstnici. Ei se interesează de modul în care ăși pot lăsa bunurile moștenire, dar și de probleme cotidiene pentru funcționarea asociațțiilor de proprietari sau pensii și servicii sociale.
În rândul categoriilor defavorizate, cele mai multe probleme ridicate au fost de obținere a actelor de identitate, recunoașterea paternității copiilor, înregistrarea tardivă a copiilor născuți sau divorț.
Biroul de Consiliere pentru Cetățeni funcționează din 2002. De la înființare a consiliat peste 4000 de bihoreni care au ridicat circa 6.100 de probleme.
Biroul funcționează până la sfârșitul lunii septembrie cu finanțare printr-un proiect PHARE 2006. Până atunci echipa scrie proiecte pentru a accesa altă sursă de finanțare.