În generosul şi diversul cadru creat de sărbătoarea Zilelor Cetăţii Făgăraşului, angajaţii Muzeului „Valeriu Literat“ au pregăti vineri, 21 august, mai multe activităţi culturale. Făgărăşeni, oficialităţi, cercetători şi muzeografi au participat la vernisajul expoziţiei „Olăritul –între artă şi meşteşug“. Cei prezenţi au avut ocazia să admire mai multe obiecte de ceramică din cele mai vechi timpuri şi până în prezent.
„Noi avem o activitate complexă. În prima parte, este vernisajul acestei expoziţii naţionale, prezentându-se evoluţia ceramicii din cele mai vechi timpuri, cu 7000 de ani în urmă şi până în contemporaneitate, de la un centru renumit din Italia, de la Deruta, veche încă din secolul al treisprezecelea. De asemenea, mai avem lucrările unui pictor celebru din Bucovina, Moş Colibaba. Toate aceste piese aparţin colecţiei particulare a unui colaborator de-al nostru, Radu Moţoc“, ne-a spus Gheorghe Dragotă, directorul Muzeului Ţării Făgăraşului.
Colecţia de ceramică expusă la muzeu a fost completată şi cu exponate aduse din mai multe centre culturale din ţară. „Aceste exponate sunt reflectate prin trei sectoare. Prima cuprinde cele trei piese din Tărtăria, care sunt datate cu o mie de ani înaintea pieselor din Mesopotamia, o hartă a Daciei executată de cartograful olandez Ortelius, dar şi un exponat al ceramicii stilului bucovinean“, ne-a spus Radu Moţoc, secretarul Asociaţiei „Pro Basarabia şi Bucovina“, filiala Galaţi.
Cei prezenţi la vernisaj au luat parte apoi şi la un simpozion naţional cu aceeaşi temă.
(Mihaela BĂRGĂOANU)
În generosul şi diversul cadru creat de sărbătoarea Zilelor Cetăţii Făgăraşului, angajaţii Muzeului „Valeriu Literat“ au pregăti vineri, 21 august, mai multe activităţi culturale. Făgărăşeni, oficialităţi, cercetători şi muzeografi au participat la vernisajul expoziţiei „Olăritul –între artă şi meşteşug“.