Medicamentele antivirale Tamiflu şi Relenza sunt în acest moment singurele soluţii în lupta cu pandemia de gripă porcină A/H1N1.
Folosirea în exces a acestor medicamente poate agrava situaţia, în condiţiile în care ar putea apărea multe cazuri de rezistenţă la antivirale, iar vaccinurile contra gripei noi A/H1N1 nu vor fi disponibile în cantităţi suficiente decât peste multe luni de acum încolo.
„Aceste medicamente pot fi benefice celor foarte bolnavi, însă folosirea lor în excees accelerează dezvoltarea de rezistenţă la antivirale şi duce la o lipsă de tratamente pentru toată lumea”, comentează dr. Robert Schechter, specialist în imunizare la Departamentul de Sănătate Publică din California.
Studii făcute în Marea Britanie arată că mulţi bolnavi nu urmează tot tratamentul cu antivirale recomandat de medici, ceea ce favorizează apariţia rezistenţei la aceste medicamente.
Noi reguli privind tratamentul cu Tamiflu şi Relenza de la OMS
De altfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat zilele trecute ca antiviralele să fie folosite numai în anumite cazuri de gripă nouă.
„Cei care iau virusul, dar nu suferă de alte boli, nu trebuie trataţi cu antivirale, majoritatea însănătoşindu-se în decurs de o săptămână”, susţin reprezentaţii OMS. Recomandarea intră în contradicţie cu procedurile folosite acum inclusiv în spitalele româneşti, unde toţi pacienţii internaţi primesc antivirale.
În ţara noastră s-a interzis însă comercializarea de antivirale prin farmacii. OMS sugerează că efectele secundare ale antiviralelor ar putea depăşi beneficiile în cazul persoanelor care nu suferă de alte boli. Tamiflu sau Relenza trebuie folosite în continuare la pacienţii cu boli grave, la femei însărcinate sau la copiii sub cinci ani care fac gripă nouă.