Blocajul politic de la nivelul coalitiei PD-L -PSD risca sa trimita intreaga Romanie in blocaj, pentru ca deciziile esentiale de reformare a sistemului public, pe care Guvernul si le-a asumat in negocierile cu Fondul Monetar International, sunt amanate, fara justificari coerente, de la o zi la alta.
Premierul Emil Boc si-a luat angajamentul in discutiile cu Fondul Monetar International ca va taia 0,8% din cheltuielile bugetare (aproximativ 1 miliard de euro) pentru a primi 1,9 de miliarde de euro, a doua transa din creditul cu Fondul, din care jumatate ar urma sa mearga in finantarea deficitului.
Au mai ramas doar trei saptamani inainte ca board-ul FMI sa decida daca va da Romaniei sau nu acesti bani, iar Guvernul nu a facut nimic, in afara unei promisiuni ca isi va angaja raspunderea in 2 septembrie pe un pachet de masuri in care sunt amestecate alandala reforma administratiei, a educatiei si a salariilor. Cele doua partide din coalitia la guvernare, PD-L si PSD, au inca divergente majore pe forma finala a acestor legi. Care este solutia? Banii de investitii vor merge in salarii, spune europarlamentarul Theodor Stolojan (PD-L), cel care a refuzat anul trecut sa fie premierul Romaniei.
Nu mai sunt bani de salarii
Situatia este presanta pentru ca Guvernul nu mai are bani pentru plata salariilor. Ministrul transporturilor Radu Berceanu a admis sambata ca una din companiile de stat din responsabilitatea sa, CFR Calatori, urmeaza sa contracteze un credit pentru a plati salariile. Ministrul finantelor Gheorghe Pogea a fost obligat prin instanta sa vireze banii magistratilor, care l-au acuzat ca le-a redus salariile ilegal, prin ordonanta de urgenta.
Guvernul s-a angajat de la inceputul anului sa restructureze sistemul public, sa injumatateasca numarul de agentii si sa concedieze o buna parte din angajatii de la stat, pentru a ati