Numărul persoanelor care s-au ales cu boli de piele după ce au frecventat solarul a crescut cu 15% faţă de anul trecut. Fenomenul bronzului artificial a luat amploare în Maramureş, chiar şi pe perioada verii.
„Avem câte 15 persoane pe zi. Vin oameni care lucrează şi nu au timp să se bronzeze la soare”, spune Irina Bilţ, angajata unui salon de bronzare artificială. Îngrijorător este faptul că mulţi dintre cei care frecventează aceste saloane se întorc cu boli de piele. Cele mai frecvente sun micozele, psoriazisul şi neurodermatitele. „Cei mai afectaţi de aceste boli sunt tinerii până în 30 de ani. Deşi razele ultraviolete artificiale sunt principalul declanşator al melanomului malign, adică al cancerului de piele, tinerii nu i-au în seamă”, spune Valentin Pop, medic primar dermatovenerolog.
Neglijenţa costă
Medicii recomandă persoanelor dependente de solar să-şi facă un control înainte de a intra în solar. „Tinerii trebuie să-şi facă analize care să le indice dacă prezintă rsicul de a face sau nu cancer. În orice caz trebuie să folosească creme protectoare”, arată medicul primar dermatovenerolog. Cei care nu-i ascultă sfaturile se întorc adeseori cu boli de piele. „Numărul celor care iau ciuperci şi alte boli de piele din solar a crescut cu 15% faţă de anul trecut. Până nu se îmbolnăvesc nu iau în considerare sfaturile”, spune Valentin Pop. „Obişnuiam să merg la solar, dar de când am luat o ciupercă şi mi s-a depigmentat pielea nu mai merg. Plus că tratamentul a fost o groază de bani”, arată Ioana Câmpan de 23 de ani.
Solariile scurtează viaţa
De mai bine de 10 ani medicii din toată lumea au discutat în cadrul congreselor internaţionale despre riscurile pe care le presupune expunerea pielii la razele ultraviolete artificiale. „Medicii dermato-venerologi au tras mereu câte un semnal de alarmă şi au încercat să