Locatarii a 45 de blocuri din Slatina trebuie să plătească câte 700 de euro pentru reabilitarea termică a apartamentelor. La Braşov spre exemplu, costurile nu depăşesc 450 de euro. Sursa: Mugurel Manea Potrivit prevederilor legale privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, finanţarea lucrărilor se face în proporţie de 50% din subvenţii de la bugetul de stat, 30% de la bugetul local şi restul de locatari.
La Slatina, consilierii locali au aprobat recent un proiect potrivit căruia primăria va achita din bugetul local, pe lângă cota de 30% prevăzută de lege, încă 15% din valoarea lucrărilor din cota pe care ar trebui să o achite asociaţiile de proprietari sau proprietarii.
În acest fel, proprietarii vor putea achita la început doar 5% din suma totală, restul urmând a fi plătit pe parcursul a zece ani, cu dobânzile aferente. Însă, dacă în alte oraşe ale ţării costurile ajung la 450-500 de euro, la Slatina acestea ating 700 de euro.
În plus, cei care şi-au montat deja geamuri termopan şi nu au folosit o tâmplărie din categoria Low-E, cu cel puţin trei camere, trebuie să le schimbe.
„Ar fi fost o treabă excelentă dacă nu ne băgau pe gât chestia asta cu schimbarea obligatorie a tâmplăriei PVC montate anterior. Păi, oamenii şi-au pus ferestre după cum au avut bani, unii poate că au făcut credit la bancă pentru asta şi plătesc şi acum rate. Acum, vin cei de la primărie şi ne spun că o să dea jos ce am pus noi şi ne montează ei ferestre după nu ştiu ce sistem, totul mult mai scump, normal. E bătaie de joc. Dar, ce îi interesează pe ei? Doar să le iasă banul, nu?”, se plânge Ilie Popa, din Slatina. 41 de blocuri Primăria Slatina a scos separat la licitaţie cele 41 de blocuri pentru a evita situaţia blocării lucrărilor în cazul desemnării unei singure firme. Cele şapte firme câştigătoare au în