În Botoşani există cinci blocuri cu opt etaje fiecare, ale căror locatari fac sport fără voia lor. Cei mai năpăstuiţi sunt oamenii de la ultimele etaje, care urcă şi coboară zilnic sute de
În Botoşani există cinci blocuri cu opt etaje fiecare, ale căror locatari fac sport fără voia lor. Cei mai năpăstuiţi sunt oamenii de la ultimele etaje, care urcă şi coboară zilnic sute de trepte. Doina Popovici (52 ani) este o „veterană“ a escaladărilor.
Stă de 20 de ani la etajul şase, iar în fiecare zi a trebuit să urce 120 de trepte. Un calcul sumar ne arată că femeia a urcat şi a coborât până acum peste 100 de kilometri. „Din 1990 urcăm zilnic până la etajul şase. Ne-am obişnuit, dar ne este destul de greu. A fost foarte greu de fiecare dată când ne-am cumpărat mobilă, frigider, maşină de spălat sau aragaz“, povesteşte Doina Popovici.
Femeia îşi aminteşte că înainte de 1989 s-au strâns bani pentru dotarea blocurilor cu lifturi, însă firma care trebuia să se ocupe de aceasta a intrat în reorganizare şi, în final a dispărut.
Din cauza ascensorului lipsă, locuinţele de la ultimele etaje sunt cu 30% mai ieftine decât cele similare din alte blocuri. „Apartamentele sunt foarte bune, dar lipseşte liftul şi mai sunt probleme cu acoperişul şi subsolul. Nu ştiu dacă se va mai rezolva problema liftului, pentru că preţul e foarte mare. Dacă sunt doi-trei care să pună bani pentru lift“, susţine Gheorghe Chiriac, un alt locatar. Un ascensor nou ar costa peste 70.000 de lei.
Edilii cunosc problema, dar ridică din umeri. „Primăria nu se poate implica în niciun fel, deoarece acolo sunt proprietari. Singura soluţie pentru aceşti oameni este să îşi cumpere un lift pe cheltuiala proprie“, a spus viceprimarul Cătălin Alexa.