Taxa anuala pe care o platesc parintii pentru a-si trimite copiii la o gradinita privata poate depasi 5.000 de euro, fiind de peste zece ori mai mare decat cea pe care o platesc studentii care invata la o facultate privata. De ce?
"De cele mai multe ori, serviciile oferite de gradinitele private se traduc in cheltuieli pe masura. Majoritatea gradinitelor private activeaza in vile inchiriate, pentru care platesc o chirie de 3.000 - 3.500 de euro pe luna si care poate ajunge la 6.000 de euro, daca institutia este situata in zone rezidentiale", sustine Ramona Coman, inspector responsabil cu invatamantul particular in cadrul Inspectoratului Scolar al Muncipiului Bucuresti (ISMB).
Costurile ridicate alte taxelor pe care le practica gradinitele private se explica astfel prin chiriile consistente, dar si prin numarul redus de prescolari cuprinsi intr-o gradinita, care este, in medie, in jur de 50. "O gradinita privata scumpa din Bucuresti practica o taxa de scolarizare de pana la 1.800 de lei (430 euro) pe luna, pentru un program prelungit", a mai spus Coman.
Nu se poate spune acelasi lucru despre facultatile private, care functioneaza in institutii proprii si au zeci sau chiar sute de mii de studenti si care isi permit sa impuna taxe de scolarizare mai reduse, intrucat veniturile sunt considerabil mai mari.
Facultatea, de zece ori mai ieftina decat gradinita
Daca taxa de scolarizare anuala medie pentru o gradinita privata este de 3.000 - 5.000 de euro, facultatile private practica, in medie, o taxa de scolarizare de 500 de euro pe an.
Astfel, daca la Universitatea Romano- Americana taxa pentru studiile de licenta este de 500 de euro pe an, la alte universitati private preturile variaza in functie de anul de studiu si de specializare. De exemplu, la Universitatea Bioterra, taxa de scolarizare pentru facultatea de inginerie ali