Criza economică a redus preţurile plătite pe portofoliile de creanţe, în principal pentru că şansele de recuperare a acestora s-au redus considerabil faţă de anul trecut. Valoarea nominală a portofoliilor de credite neperformante scoase la vânzare de bănci a crescut spectaculos în ultimul an, cu 380%, ajungând la circa 357 de milioane de euro la mijlocul lunii august a.c., potrivit datelor Coface România. O creştere uriaşă este înregistrată şi de valoarea sumelor pe care le
Criza economică a redus preţurile plătite pe portofoliile de creanţe, în principal pentru că şansele de recuperare a acestora s-au redus considerabil faţă de anul trecut.
Valoarea nominală a portofoliilor de credite neperformante scoase la vânzare de bănci a crescut spectaculos în ultimul an, cu 380%, ajungând la circa 357 de milioane de euro la mijlocul lunii august a.c., potrivit datelor Coface România. O creştere uriaşă este înregistrată şi de valoarea sumelor pe care le au de plătit datornicii care au generat aceste credite neperformante: 6.166 de euro, în prezent, comparativ cu numai 1.600 de euro în urmă cu un an.
Valoarea nominală a creanţelor este formată în mare marte din penalităţile percepute pentru neplata la timp a ratelor. Instituţiile de credit care apelează la această soluţie pentru a-şi curăţa bilanţurile şi pentru a-şi reduce pierderile încasează, în prezent, sume reprezentând până la 10% din valoarea nominală a portofoliilor cesionate. Preţurile depind, în principal, de vechimea portofoliilor, aceasta indicând, de multe ori, şi faptul că înainte de vânzare agenţiile specializate în recuperarea de creanţe au „stors” deja buzunarele celor care le-au generat.
Creanţele se vând mai ieftin
Băncile care vând creanţele rău-platnicilor obţin astăzi preţuri mult mai mici decât anul trecut. „Piaţa s-a modificat foarte mult faţă de anul trecut, când nici mă