Cresterea considerabila a unor preturi in perioada de criza dovedeste ca inca exista piete cu mari rigiditati, care nu tin cont de legatura dintre cerere si oferta, ceea ce creeaza in continuare presiuni inflationiste.
„Inflatia ar putea sa incetineasca si mai mult daca cererea si oferta ar fi mai flexibile. Este posibil sa vedem in continuarea rigiditati, iar asta trebuie sa ne dea de gandit in perspectiva adoptarii euro", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
El da exemplul preturilor la serviciile de utilitati - apa si canalizare - care au urcat cu aproape 10% de la inceputul anului, in ciuda contractiei puternice a economiei.
Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, tarifele la canalizare si apa au crescut in primele sapte luni ale anului cu 9,66%, cu mult peste rata medie de majorare a preturilor de consum, respectiv de 3%.
Tutunul, cartofii, combustibilii si transportul aerian sunt celelalte patru produse si servicii care acopera topul celor mai mari cinci scumpiri de la inceputul acestui an. Cele mai mari cresteri la tarifele serviciilor au avut-o transportul aerian, cu 8,21%, si tarifele la telefonie, cu 7,62%, aceste preturi fiind legate de cursul de schimb.
Insa in primele sapte luni moneda nationala s-a depreciat numai cu 4,5% in raport cu euro.
Analistii explica faptul ca evolutia inflatiei in economia romaneasca este strans legata de evolutia cursului de schimb. Chiar daca scade cererea pentru anumite bunuri si servicii, care au preturile exprimate in euro, o crestere a cursului are un impact mult mai ridicat asupra tarifelor practicate de ofertanti.
Totodata, pozitia de monopol din anumite piete, cum ar fi piata furnizorilor de utilitati, determina o miscare o preturilor dictata de acestia, nu de cresterea sau scaderea cererii.
„La un moment dat vom reveni pe o crestere e