Chiar dacă nu au fost ocoliţi de criză, operatorii de vendomate mizează pe potenţialul uriaş al pieţei şi cred că revenirea la dinamica anilor trecuţi e o chestiune de câteva luni. Călin coboară pe peron, se apropie de automat şi se scotoceşte în buzunare după câteva bancnote de un leu. În mai puţin de 20 de secunde, acestea dispar, însoţite de un huruit, în interiorul maşinăriei, eliberând, în schimb, un croissant şi o cutie de suc. „Micul dejun... Ştiu, nu
Chiar dacă nu au fost ocoliţi de criză, operatorii de vendomate mizează pe potenţialul uriaş al pieţei şi cred că revenirea la dinamica anilor trecuţi e o chestiune de câteva luni.
Călin coboară pe peron, se apropie de automat şi se scotoceşte în buzunare după câteva bancnote de un leu. În mai puţin de 20 de secunde, acestea dispar, însoţite de un huruit, în interiorul maşinăriei, eliberând, în schimb, un croissant şi o cutie de suc. „Micul dejun... Ştiu, nu e cea mai sănătoasă soluţie, dar azi mă grăbesc rău“, se scuză el înainte să intre în vagonul de metrou. Fie că întârzie la şcoală, fie că lucrează peste program, fie că au, pur şi simplu, chef de o băutură rece sau o gustare, zeci de mii de români apelează zilnic la serviciile vendomatelor, aparatele care distribuie, printre altele, sucuri, sandvişuri sau dulciuri. Astfel de aparate pot fi găsite, practic, peste tot - în clădirile de birouri, în gări, aeroporturi sau staţii de metrou, în şcoli, spitale sau secţii de poliţie.
La prima vedere, ar părea că nu mai e loc circulat unde să nu dai peste cutia din metal, cu a ei vitrină bine luminată, în care produsele îşi aşteaptă cumpărătorii frumos aliniate. Cu toate acestea, piaţa e departe de a fi saturată. „În Bucureşti, gradul de ocupare al locaţiilor este de sub 15%, iar în provincie, gradul de ocupare este chiar de sub 5%“, spune Cosmin Şerbu, administrative manager al Comir Grup. Ceva