Guvernul si sindicatele nu au ajuns inca la o concluzie in ceea ce priveste majorarea salariului minim pe economie, care este in prezent de 600 de lei (140 de euro).
In timp ce sindicatele spun ca nu vor ceda in cazul in care se va decide inghetarea salariului minim anul viitor, Guvernul ia in calcul o scadere a fondului pentru salarii, iar surse guvernamentale spun ca salariul minim ar putea fi inghetat in anul 2010.
Ministrul muncii Marian Sarbu a declarat recent ca este luata in calcul o majorare a salariului minim cu 25% de la 1 ianuarie 2010, pana la 750 de lei (180 de euro). Pe de alta parte, in cadrul ultimei sedinte de guvern in ceea ce priveste aplicarea legii cadru a legii salarizarii unice s-a discutat despre scaderea masei salariale ca procent din PIB de la 9,4%, cat este in 2009, la 6%, pana in 2015, ceea ce ar insemna o inghetare a salariului minim in 2010, cand economia se estimeaza ca va scadea.
In acelasi timp insa, se previzioneaza ca pana in 2015 PIB-ul va fi mai mare cu 50% decat in 2009.
„Nu se stie inca daca se va mari sau nu salariul minim, insa sindicatele nu vor fi de acord cu o inghetare a acestuia. Este prea devreme sa stim acest lucru. Vom afla la sfarsitul acestui an, cand se vor stabili bugetele pentru 2010", spune Mihaela Neacsu, vicepresedinte al Federatiei Sindicatelor din Administratia Publica (Publisind).
Discutiile pe marginea majorarii salariului minim pun presiune pe bugetele angajatorilor din mediul privat, in conditiile in care marea majoritate au trecut la taieri de salarii sau, in cel mai bun caz, le-au inghetat pentru anul in curs.
Pentru companiile private, care lucreaza cu multi muncitori necalificati, cresterea salariului minim ar insemna si o crestere importanta a cheltuielilor cu personalul, in special in cazul companiilor care angajeaza personal necalificat, platit cu salariul minim p