Banii pentru achiziţionarea şi montarea ascensoarelor s-au pierdut odată cu schimbarea regimului, în 1989.
Locuiesc de 20 de ani în blocuri cu şapte şi opt etaje şi nu au beneficiat niciodată de lift. Deşi erau prevăzute în contract în momentul în care s-au dat în folosinţă, la cele cinci scări de bloc, nici până în ziua de astăzi lifturile nu au mai fost montate. Dacă pentru cei care locuiesc la parter sau la etajele unu şi doi nu este o mare problemă, lucrurile se complică pentru locatarii de la etajele superioare. Deşi se găsesc în zona centrală a Botoşaniului, apartamentele au preţuri de vânzare cu aproximativ 30% mai mici faţă de valoarea lor reală din cauza lipsei lifturilor.
„Aici s-au construit patru scări de bloc în urmă cu 20 de ani. Doar una dintre ele are lift pentru că acolo a stat un fost prefect. Nu ştiu dacă se va mai rezolva problema liftului pentru că preţul e foarte mare”, susţine Gheorghe Chiriac.
Oamenii s-au resemnat
După 20 de ani, oamenii sunt resemnaţi şi cred că nu vor mai beneficia niciodată de lift. Autorităţile locale spun că nu se pot implica pentru rezolvarea problemei deoarece cele cinci scări de bloc nu sunt în proprietatea Consiliului Local, ci a locatarilor. „Primăria nu se poate implica în niciun fel deoarece acolo sunt proprietari. Singura soluţie pentru aceşti oameni este să îşi cumpere un lift pe cheltuială proprie“, a spus viceprimarul Cătălin Alexa.
100 de kilometri în 20 de ani
Doina Popovici locuieşte din 1989 la etajul şase al blocului fără lift. În acest timp a urcat câte 120 de trepte pe zi, echivalentul a peste 100 de kilometri. „De 20 de ani urcăm zilnic. Trebuie să urc măcar o dată pe zi până la etajul şase. Ne-am obişnuit, dar este destul de greu, mai ales când ne-am cumpărat mobilă, frigider, maşină de spălat sau aragaz“, povesteşte Doina Popovici.