Octavian Cretu, 53 de ani, cel mai important antreprenor roman din industria apelor minerale, spune ca cea mai inspirata decizie a sa de afaceri a fost intrarea pe productie, intr-o perioada in care comertul inflorea cel mai mult in Romania.
Actionarul majoritar al Romaqua, producatorul Borsec, cu afaceri de 130 mil. euro in 2008, spune ca intrarea pe piata apelor minerale a fost al doilea plan al sau de business, dupa ce incercarea de a prelua de la stat producatorii de medicamente Sicomed si Biofarm a esuat.
Grupul din industria bauturilor Romaqua, cu peste 2.000 de angajati in prezent, se numara printre marile afaceri pornite de antreprenori romani in primii ani dupa caderea regimului comunist, punctul de plecare fiind privatizarea companiei de stat Comchim prin metoda MEBO (Management Employee Buyouts, preluarea companiei de catre management si salariati).
Romaqua are cateva mii de actionari in prezent, insa inca de la inceput controlul afacerilor a fost in mana a doi oameni, Octavian Cretu si Nicolae Palfi. Ei si-au majorat in acest an participatiile in cadrul Romaqua Group pana la peste 90%, prin achizitia pachetelor detinute de Mihai Ispas si Stefan Botez, doi dintre cei patru actionari mari din firma. Prin aceasta tranzactie Cretu a devenit actionarul majoritar al Romaqua, cu o participatie de 60%.
Experienta Comchim
Cretu a intrat in afacerea Comchim la varsta de 32 de ani, cu intentia de a cumpara compania de la stat si a o orienta spre productie. In timpul regimului comunist Comchim era cunoscut in Romania ca distribuitorul prin care statul avea monopol pe distributia de produse chimice si materii prime pentru laboratoare, avand ca activitate desfacerea pe piata interna a importurilor centralizate de produse chimice.
In 1992 importul centralizat s-a desfiintat, cu un an inainte de venirea lui Octavian Cretu in firm