Preţurile pachetelor de pe litoral vor scădea în 2010 doar dacă se va reduce TVA-ul. În caz contrar, vor rămâne la nivelul acestui an. Sursa: Octavian Cocoloş
Hotelierii de pe litoral vor ieftini ofertele din sezonul viitor doar dacă vor obţine facilităţi fiscale. Ei speră ca legea turismului să se aprobe în forma finală discutată în ultima perioadă, variantă care prevede ca, pentru pachetele complete (cazare şi masă), TVA-ul să fie de 9%. În acest caz, tarifele ar putea scădea cu 5%-10%. În prezent, această valoare de TVA se aplică doar pentru tariful de cazare şi mic dejun.
Reduceri de criză
După un sezon cu scăderi de până la 40% ale cifrei de afaceri în cazul unor unităţi de cazare, operatorii din turism se pregătesc să se aşeze la masa negocierilor.
Pe de-o parte, agenţii îşi doresc să obţină preţuri mai mici şi mai multe facilităţi pentru turişti, în timp ce hotelierii speră să nu fie nevoiţi să ajungă mai jos de nivelul acestui an, fără să primească ajutor de la stat.
„Trebuie să ofere mai multe facilităţi, dat fiind că vor funcţiona de la 1 mai la 1 octombrie. Este vorba, de exemplu, despre cazarea gratuită pentru doi copii, dacă sunt până în 12 ani, şi aplicarea sistemului de masă în sistem bufet la toate unităţile. În plus, aşteptăm oferte de programe: excursii opţionale, cine festive”, spune Lucia Morariu, director la Eximtur, unul dintre cei mai mari vânzători de pachete de pe litoral.
O problemă o constituie preţurile, în condiţiile în care litoralul a început să se populeze abia după lansarea ofertelor speciale, cu reduceri de 10%-15%.
În cazul unui hotel de trei stele din Mamaia, de exemplu, pachetul de 1.968,06 lei/persoană, care includea o săptămână de cazare cu demipensiune, a scăzut, în plin sezon, la 1.629,65 lei. „Să vedem cât pot scădea preţurile. Probabi